Sanatatea prin prisma iubirii: cum sa mentii plin rezervorul afectiv

Sanatatea prin prisma iubirii: cum sa mentii plin rezervorul afectiv
0 02/04/2015
Cuvantul iubire este cel mai important cuvant in orice limba de pe Pamant, dar si cel mai derutant. Atat ganditorii laici, cat si cei religiosi sunt de acord ca iubirea joaca un rol esential in viata.

Suntem invatati ca iubirea este sublima si ca iubirea face lumea sa se invarta. Numeroase sisteme filozofice si teologice pun iubirea la loc de cinste. Psihologii au ajuns la concluzia ca nevoia de afectiune este o nevoie umana primara. Apostolul Pavel a ridicat iubirea in slavi, spunand ca orice reusita omeneasca nemotivata de iubire este, in cele din urma, zadarnica. In chip de concluzie, el a zis ca, in ultimul act al dramei umane, raman doar trei trasaturi –credinta, nadejdea si dragostea, iar mai mare dintre acestea ramane dragostea.
    La baza existentei umane se afla nevoia de intimitate si nevoia de a fi iubit de cineva. Iubirea rationala, oferita cu buna stiinta, este iubirea spre care ne-au indreptat dintotdeauna inteleptii.
    Daca vrem sa fim sanatosi din punct de vedere emotional, trebuie sa ne satisfacem nevoia de iubire.
    Gary Chapman, autor de succes, descrie iubirea prin cinci limbaje si afirma ca Telul iubirii nu este sa obtii ceea ce-ti doresti de la celalalt,ci sa faci ceva spre binele celui iubit.
     Va propun o incursiune prin cele cinci limbaje ale iubirii descriese de Gary, cu speranta sa va ajute in relatia voastra de iubire, asa cum m-a ajutat pe mine!
    Primul limbaj al iubirii -DECLARATIILE- Una dintre modalitatile de exprimare a iubirii este folosirea cuvintelor care o cladesc. Solomon a spus- Moartea si viata sunt in puterea limbii. Multi parteneri nu au aflat pana acum ce putere extraordinara poate avea sustinerea celuilalt prin cuvinte. Cand ni se fac complimente, suntem mult mai motivati sa reactionam pozitiv si deci sa facem ceea ce si-ar dori partenerul. Prin declaratii sau cuvinte de lauda, ne exprimam iubirea intr-un mod foarte puternic. Tot la capitolul DECLARATII, pe langa complimente, folositi incurajarile! Cuvantul incurajare inseamna a da curaj. Ca sa-ti poti incuraja partenerul de viata, trebuie sa empatizezi cu el, sa vezi lucrurile din perspectiva lui. Insa, inainte de toate, trebuie sa-ti dai seama care sunt lucrurile importante pentru el.
Posted in Blog