Crezi ca iti poti influenta sanatatea si viata prin modul in care traiesti?

Crezi ca iti poti influenta sanatatea si viata prin modul in care traiesti?
0 02/04/2015

Sfantul Maxim Marturisitorul afirma ca-O viata bine ordonata este o cauza a sanatatii,in schimb,dezordinea spirituala si alimentara duce la imbolnavire, iar filozoful german Schopenhauer afirma ca Noua Zecimi din fericirea noastra se bazeaza pe sanatate.

Este adevarat ca, pana la o anumita varsta, sanatatea pare sa fie ceva de la sine inteles, la care majoritatea oamenilor nu are timp sa se gandeasca, de parca sanatatea ar fi un cont inepuizabil in banca… Din nefericire, aceasta atitudine de totala neatentie fata de sanatate e aproape generalizata. Judecand dupa stilul de viata al celor din jurul nostru, observam ca, in era extraordinarului progres stiintific, cunostintele corecte in domeniul sanatatii lasa de dorit… Chiar si in studiul medicinei, preocuparea e atat de mult indreptata spre insusirea mijloacelor de diagnostic si tratament, cu alte cuvinte, orientarea curativa e atat de predominanta, incat aspectele profilactice de prevenire abia daca sunt mentionate. Studentii sunt confruntati cu boli si cu bolnavi, nu si cu persoane sanatoase, care ar avea nevoie de informatii pretioase si pertinente despre preventie.

Cati dintre tineri, mai ales parinti, stiu ca ateroscleroza, care duce la infarctul miocardic, isi are inceputul deja la varsta de 2-3 ani?

Cati adulti sunt constienti ca jumatate din cazurile de infarct miocardic survin din senin, fara niciun semn premonitoriu?

Cate tinere stiu ca, prin modul lor de viata-alimentatie, fumat, consumul de alcool, cafea sau droguri-determina starea de sanatate a copiilor lor, contribuind astfel,intr-un mod hotarator la fericirea sau nefericirea acestora pentru toata viata?

Cati stiu ca principala problema pentru cele mai periculoase boli din zilele noastre este lipsa de activitate fizica?

Cati dintre cei care se mandresc cu pofta lor de mancare stiu ca fiecare al doilea caz de cancer se datoreaza alimentatiei?

Deoarece se pare ca medicina curativa si-a atins limitele, acolo unde progresele sunt minime, iar costul aproape insuportabil de mare, savantii pun din ce in ce mai mult accent pe profilaxie, adica pe prevenirea bolilor,singura masura logica pentru zilele noastre, cand se pare ca resursele financiare incep sa se epuizeze…

Pentru prof.dr.Roland Grossarth Maticek, directorul Institutului de Medicina Preventiva de la Universitatea Natiunilor Unite din Heidelberg, Germania, sanatatea este rezultatul interactiunii unor sisteme complexe, cu un numar mare de factori:

 1. Mostenire genetica buna, adica parintii nu au decedat de o afectiune cronica inainte de varsta de 55 ani.
 2. Alimentatie sanatoasa
 3. Activitate fizica regulata
 4. Evitarea fumatului si a dependentei de alcool sau de alte droguri
 5. Integrare sociala buna
 6. Somn bun, odihnitor=nu mai putin de 6 ore si nu mai mult de 9 ore
 7. Ocupatie ce permite si initiativa proprie
 8. Vointa puternica de a trai
 9. Senzatia de bunastare si de placere de viata
 10. Posibilitatea exercitarii vointei proprii
 11. Posibilitatea satisfacerii cerintelor importante ale vietii
 12. Relatie spontana,simtita si pozitiva fata de Dumnezeu
 13. Sentimentul competentei
 14. Posibilitate autoocrotirii
 15. Atitudine de incredere,optimista
Posted in Blog