Genele defectuoase incarca arma, stilul de viata apasa pe tragaci!

Genele defectuoase incarca arma, stilul de viata apasa pe tragaci!
0 02/04/2015
Daca oamenii reprezinta cea mai inteligenta forma de viata de pe aceasta planeta, atunci de ce li se pare atat de greu sa efectueze mici modificari in stilul de viata, oprind astfel inmultirea bolilor?

Alimentatia satisface nevoi biologice, mentinand viata. In acelasi timp, este o sursa de placere si de multumire, reflectand si exprimand informatii privind trasaturile personale si culturale caracteristice, precum si starea si relatiile sociale.
De obicei, discutia privind nutritia e dominata de dimensiunile placerii, totusi trebuie sa recunoastem ca raspunsurile senzorial-afective, placerile gustative, pot ocupa un loc secundar in preferintele si in aversiunea fata de anumite alimente. Foarte des, respingerea sau acceptarea nu este legata de caracteristicile gustativo-senzoriale sau de valoarea nutritiva reala. Natura ofera hrana, iar oamenii au creat obiceiuri ca, de exemplu, de mai multe ori pe zi sa consume ceai sau cafea cu dulciuri sau alte produse cu densitate energetica mare, in loc de morcovi, salata verde sau fructe. Pentru multi, ar fi greu de imaginat o masa festiva fara carne. Insusirea acestor obiceiuri are loc deja in frageda copilarie, determinind un anumit mod de alimentatie, care va fi considerat ca normal si sanatos pentru tot restul vietii.
Raspunsul apatic al populatiei fata de sfaturile dietetice poate fi asemanat cu schimbarea directiei unui vapor mare, ce survine mult mai tarziu dupa momentul cand capitanul a cerut modificarea directiei.
Chiar daca informatiile pe care le avem nu sunt suficiente pentru schimbarea modului de alimentatie, totusi ele contribuie la formarea unor convingeri, iar convingerile sunt precursorii actiunilor voluntare.
Cercetarile stiintifice au descoperit ca volumul de alimente consumate este constant, indiferent de compozitie sau de densitatea energetica. Astfel, studiile efectuate pe oameni au aratat ca o modalitate de a combate obezitatea si bolile degenerative legate de un aport energetic mare este de a scoate grasimile, care au un volum mic, insa un numar mare de calorii. Sfatul este sa reducem treptat cantitatea de ulei care se adauga de obicei, alimentelor. Se va vedea ca volumul de hrana ramane constant, insa aportul de calorii va fi mai mic.
Legat de preferintele gustative cu care ne nastem. Azi se stie ca sunt foarte putine si in afara de gustul pentru dulce se pare ca nu mai exista o alta placere gustativa determinata genetic. Studiile efectuate pe gemeni au dovedit ca influentele genetice nu explica decat o parte foarte mica a preferintelor alimentare, obiceiurile parintilor fiind preluate de catre copii.
Dar chiar si preferintele si aversiunile prezentate la nastere pot fi usor modificate. Un exemplu este acceptarea si placerea pentru condimente puternice la unele populatii sau pentru gustul amar al cafelei sau al berii. Experienta arata ca oamenilor incepe sa le placa ce maninca si nu invers! Alimentele consumate in mod obisnuit vor fi preferate. In decurs de 10-14 zile, papilele gustative se obisnuiesc chiar si cu alimentele la care nu s-a adaugat niciun pic de sare.
Posted in Blog